
Rak piersi przygotowuje kość pod przerzuty
28 maja 2015, 11:07Rak piersi manipuluje budową kości, by ułatwić sobie przerzutowanie.

Przejście in vitro zwiększa podatność na GERD
11 sierpnia 2015, 12:09Kobiety, które urodziły dziecko poczęte metodą in vitro, częściej cierpią na chorobę refluksową przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease, GERD).

Oglądanie TV wiąże się z wiodącymi przyczynami zgonu w USA
28 października 2015, 11:53Długi czas oglądania telewizji wiąże się z 8 wiodącymi przyczynami zgonu w USA.

Kwasy żółciowe matki chronią krwiotwórcze komórki macierzyste w wątrobie płodu
1 lutego 2016, 11:22Kwasy żółciowe są przekazywane od matki do płodu przez łożysko, by umożliwić dziecku wyprodukowanie komórek macierzystych krwi.

Bursztyn pogromcą bakterii
22 kwietnia 2016, 05:47Substancje zawarte w bursztynie mają działanie przeciwbakteryjne – wykazał Igor Kaczmarczyk, laureat krajowego etapu 28. Konkursu Prac Młodych Naukowców UE (EUCYS).

Pora roku i miejsce urodzin a ryzyko celiakii
16 sierpnia 2016, 09:49Krążące infekcje wirusowe mogą wyjaśnić wzorce czasowe i geograficzne związane z ryzykiem wystąpienia celiakii. Autorzy publikacji z pisma Archives of Disease in Childhood twierdzą, że pewną rolę odgrywa również poziom witaminy D w ciąży.

Zaparcia zwiększają ryzyko chorób i niewydolności nerek
22 listopada 2016, 06:40Zaparcia zwiększają ryzyko chorób nerek.

Napoje gazowane negatywnie wpływają na mózg?
21 kwietnia 2017, 09:29Wygląda na to, że spożycie słodzonych napojów gazowanych i soków ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zęby i grozi cukrzycą, ale szkodzi też mózgowi. Dane zebrane podczas Framingham Heart Study (FHS) wskazują, że im więcej pijemy napojów gazowanych i słodzonych soków, z tym większym prawdopodobieństwem będziemy mieli gorszą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp

Fobia z obrzydzenia
13 lipca 2017, 12:06Niektórzy ludzie nie lubią skupisk prawie okrągłych kształtów, np. bąbelków w kremie na kawie czy otworków w gąbce. Wg psychologów z Uniwersytetu Kentu, tryfofobia może być nadmierną reakcją, powiązaną z głęboko zakorzenionym lękiem przed pasożytami i chorobami zakaźnymi.

Polifenol zielonej herbaty oddziałuje na wczesne etapy alzheimera
12 października 2017, 05:29Dowody przedkliniczne sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, zaburza powstawanie neurotoksycznych oligomerów peptydu beta-amyloidu.